Bizi takip edin
|
EN

Araştırma Alanları

Nükleer Fizik ve Parçacık Fiziği:

Dünyanın nelerden oluştuğunu ve en temel düzeyde nasıl işlediğini anlamak parçacık fiziğinin ilgi alanıdır. Parçacık fiziğinde kullanılan yöntemler (parçacık hızlandırıcılarında ve yeraltı laboratuvarlarında yapılan deneylerin yanısıra uzay gözlemleri) daha önce mümkün olmayan keşifleri olası kılar. Dünyanın her köşesinden üniversitelere ve laboratuvarlara bağlı binlerce bilim insanı, madde, enerji, uzay ve zamanın en temel fizik yapısını araştırmak amacıyla kullanılan detektör ve hızlandırıcıları tasarlamak, üretmek ve kullanmak için işbirliği yaparlar.

Dünya genelinde ortak bir keşif programı dahilinde, bu bilim insanları hep beraber çalışarak, çevremizdeki dünyanın daha iyi anlaşılmasını ve topluma sayısız yararın kazandırılmasını sağlarlar.

Nanobilim ve Nanoteknoloji:

Son yıllarda fizikteki en büyük gelişmeler nano (bir kaç bin atomluk sistemler) düzeyde deneylerin düzenli ve kontrol edilebilir şekilde gerçekleştirebilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bu geniş alanda Dr. Gursoy B. Akguc ve gurubu nano tellerde isi elektrik ilişkileri ve çevrimleri, nano parçaçcıklarla iki boyutlu yapıları kontrollu biçimde oluşturma ve bozma, nano metal parçacıkları kullanarak güneş pillerinin verimini artırma konularında çalışmalarını sürdürmektedirler. Üniversitemize gelen öğrencilerin bu konular ile ilgilenenleri fizik bölümünün bir alt dalı olarak nanobilim ve nanoteknoloji konusunda ihtisaslaşmaları mümkündür.

Plazmons ve güneş pilleri: Güneş ışığının manipule edilmesi, bir dalga boyundan başka bir dalga boyuna çevrilmesi güneş pillerinin verimini artıran en temel özelliklerdir. Çok küçük (nano boyutda) metal küreler bu iş için kullanılabilir. Güneş ışığındaki kızıl ötesi dalgaları nano metal parçacıklar sayesinde soğurabilir ve normal güneş pillerinin verimliliği artırılabilir. (Bkz. MC Günendi, İ Tanyeli, GB Akgüç, A Bek, R Turan, O Gülseren. Optics express 21 (15), 18344-18353, 2013)

Şekil 1:Gümüş parçacıklar değişik altdaşların uzerinde farklı dağılırlar ve birbirleri ile etkileşmeleri ile kızılötesi dalga boyundaki  ışığı soğurabilirler.

 

Nanoteller ve nanomotorlar: Telleri çok küçültüp nano boyutda yaparsak birçok quantum özelliği gözlemeye başlarız. Örneğin telin iletkenliği ohm yasalarından bildiğimiz gibi sürekli bir şekilde voltaj farkıyla bağıntılı olarak değişeceğine adımlar şeklinde değişir. Yani voltajı artırsakda bir süre iletkenlik sabitdir. Isı özellikleri de bu adım yapısını gösterir. Hem ısı hem de elektrik iletkenliğine beraber bakarsak aşağıdaki şekilde olduğu gibi sıcak elektronları uygulanan potensiyele ters yönde soğuk uca doğru yönlendirmek mümkün olabilir. Bu şekilde ısı enerjisi elektriğe dönüştürülür. Bu prosesin verimliliği teknolojik olarak üzerinde çalışılan açık problemdir. Aşağıdaki durumda tel yüzeyinin dağınık olması etkisi incelenmiştir. Bu konuda yazdığım kitap bölümüne şurdan ulaşabilirsiniz. (Linke tıklayınız!)

Şekil 2: Sıcak (kırmızı) elektronlar soğuk ucadogru hareket ederlerken elektriksel iş yaparlar.(Isı motoru)

Zengin karmaşık davranışlar içeren nanoyapılar: Son zamanlarda nature communications da yayınlanan makalemizde nano parçacıkları kontrollu bir şekilde manipule ederek iki boyutlu karmaşık yapıları inceledik. Şu linkden bu çalışmamıza ulaşabilirsiniz.

http://www.nature.com/articles/ncomms14942?WT.feed_name=subjects_physical-sciences

Şu linkten nanoeknolojinin geleceği, yönleri ve gelişimi ile ilgili raporu okuyabilirsiniz.  http://science.energy.gov/~/media/bes/pdf/reports/files/Nanoscale_Science_Engineering_and_Technology_Research_Directions_rpt.pdf

Kuantum Enformasyon Teorisi:

Kuantum enformasyon teorisi ve açık kuantum sistemleri teorisi son yıllarda fizik bilimi içerisinde yoğun olarak çalışılan konular haline gelmişlerdir. Bunun en önemli sebeplerinden birisi kuantum mekaniğinin klasik sistemlere kıyasla önemli avantajlar sağladığı kuantum bilgi işleme protokolleri ve kuantum algoritmalarının geliştirilmeye başlanmasıdır. Ayrıca, bilinmektedir ki, kuantum mekaniğinin yasaları çerçevesinde bilgi işleme protokollerini çalıştıran kuantum aygıtları, çevreleri ile etkileşim sonucunda önemli kuantum mekaniksel özelliklerini kaybetmektedirler. Bu sebeple de çevre ile etkileşim halinde olan açık kuantum sistemlerinin çevrenin zararlı etkilerinden korunması oldukça önemli bir problemdir. Üniversitemiz fizik bölümünde hem kuantum mekaniğinde karşımıza çıkan temel problemler ve kuantum enformasyon teorisi hem de bunlarla ilintili olarak açık kuantum sistemleri teorisi üzerine çalışmalar yürütülmektedir. 

SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.