Bizi takip edin
|
EN

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkca sorulan sorular


İzmir Ekonomi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü’nden dört yıllık lisans eğitimi sonunda mezun olanlar “Fizikçi” unvanına sahip olarak, çeşitli iş alanlarında çalışabilirler:

  • Temel bilimleri tercih eden öğrencilerin büyük bir çoğunluğu akademik kariyer yapmayı tercih etmektedir. Bu amaçla öğrenciler üniversitelerin Fen Bilimleri ve Yüksek Teknoloji Enstitülerinin başvuru koşullarını sağladıkları takdirde, Yüksek Lisans ve Doktora çalışması yapabilirler. Bu arada isterlerse gerekli şartları sağladıkları zaman araştırma görevlisi olarak da çalışabilirler. Ayrıca YÖK Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı çerçevesinde her hangi bir üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışabilirler, Yüksek Lisans ve Doktora programlarına ise tercih ettikleri farklı bir üniversitede devam edebilirler.
  • MEB ve YÖK bursları ile yurt dışında Yüksek Lisans ve Doktora çalışması yapabilirler.
  • Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (şimdi TENMAK), TUBİTAK (Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi, Marmara Araştırma Merkezi), Devlet İstatistik Enstitüsü, Türk Telekom, Aselsan, Roketsan, Türk Standartları Enstitüsü gibi kuruluşlarda araştırmacı veya memur olarak çalışabilirler.
  • Hastanelerin radyoloji bölümlerinde (Medikal Fizik alanında Yüksek Lisans yaptığı takdirde), firmaların kalite kontrol laboratuarlarında, bilgisayar firmalarında, teknik cihazların satış ve servis şirketlerinde, elektronik ve sanayi alanında çalışan kuruluşlarda ve bankalarda çalışabilirler.
  • İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimine katılıp, bu süreç sonucunda yapılan sınavda başarılı olanlar, çeşitli sektörlerde “İş Güvenliği Uzmanı” olarak çalışabilirler.

Yukarıda belirtilen çalışma alanları ABD’deki durumla örtüşmektedir. American Institute of Physics’in yaptığı bir çalışmaya göre ABD’de yılda ortalama 7500 tane öğrenci Fizik Lisans programlarından mezun olmaktadır.  Yine bu araştırmaya göre bu mezun olan öğrencilerin % 95’i mezuniyetlerinin birinci senelerinin sonuna kadar bir işe girmektedirler.  Mezunların % 33’ü Fizik bölümlerinin, % 21 ise çeşitli Mühendislik ve Sosyal Bilimler dallarının Lisansüstü programlarına kaydını yaptırmaktadır.

1.Fizik Bölümü Moderndir.

Fizik Bölümü yeni kurulduğu için en modern ve en yeni Fizik programı uygulanmaktadır. Bazı Üniversitelerdeki Fizik Bölümlerinde olduğu gibi eskimiş ve bilim tarihinin sayfalarında olması gereken dersler müfredatımızda yoktur.

2. Fizik Bölümü Öğrencisi Özeldir.

Az sayıda öğrenci bölüme girdiği için öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı dönem başına yaklaşık 1 civarındadır. Bu ise öğrencilerin her birinin özelliklerinin tam olarak öğrenilip ona göre öğrenciye destek verilmesini sağlamaktadır.

3. Fizik Bölümü Öğretim Kadromuzun Uluslararası İlişkileri 

Bölümdeki hocalarımız ya yurtdışı doktoralı ya da yurtdışında uzun süreler çalışmıştır. Bu sayede uluslararası bilim camiasıyla yakın ilişki içindedirler. Halen yabancı kollaborasyonlarla yayın yapılmaktadır.

Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abbas Kenan ÇİFTÇİ, 2002 yılından itibaren ATLAS, CLIC, LHeC gibi CERN deney ve projelerinde parçacık fiziği ve çarpıştırıcılar konularında araştırmacı ve proje yürütücüsü olarak görev almıştır. Prof. Dr. ÇİFTÇİ, en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarı CERN Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı (FCC) çalışma grubu ile mutabakat metni imzalamıştır.

4. Fizik Bölümü Öğretim Kadromuz Kalitelidir.

Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abbas Kenan ÇİFTÇİ’nin 770 tane yayını vardır. Bu yayınlardan birisi ise Tanrı parçacığı olarak isimlendirilen Higgs bozonunun keşfidir.

Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göktuğ KARPAT, Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) 2018 Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’nü (GEBİP), Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı “BAGEP”in 2019 yılı ödülünü ve 2019 yılı Türk Fizik Derneği Prof. Dr. Şevket Erk Genç Bilim İnsanı Ödülü’nü kazanmıştır. Doç. Dr. KARPAT’ın TÜBİTAK 3501 projesi kabul edilmiştir.

Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürsoy Bozkurt AKGÜÇ’ün “Nature” dergisinde yayını bulunmaktadır. Doç. Dr. AKGÜÇ’ün TÜBİTAK 1001 projesi kabul edilmiştir.

5. Fizik Bölümü Laboratuvarlarımız Yenidir.

Mekanik ve elektromanyetik konuları üzerine pek çok farklı deney yapılabilmektedir.Gelişmiş Ölçme ve Hatalar, Hava Masası, Hava Rayı, Serbest Düşme ve Atwood Makinası, Eğik Atış ve Balistik Sarkaç, Açısal Hız ve Açısal İvme, Basit Sarkaç ve Yay deneyleri mekanik deneylerine örnek verilebilir. Temel Elektrik, Akım Terazisi, Eş Potansiyel, Biot-Savart Kanunu, Transformatör ve Helmholtz Bobinleri ise elektrik deneylerine örnektir. Bu deneyler ile öğrencilerimiz derste gördükleri konuları deneysel olarak gözlemleyebilmektedir. Ayrıca, her bir deney setinden 6 tane vardır. Bu sayede öğrencilerimiz deneylerini tek başına yapabilme fırsatı bulmaktadır.

6. Fizik Bölümü Öğrencilerinin Girişimciliği Teşvik Edilmektedir.

Fizik Bölümü öğrencilerimizin kurduğu Fizik Kulübü’nün alt kolu olan NEBULA Roket Takımı, TEKNOFEST İstanbul’un düzenlemiş olduğu Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında yer alan roket yarışmasında iki aşamayı geçerek finalde yarışmaya hak kazanmıştır.

SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.